Zorgtrends 2020: groeiende arbeidstekorten in de zorg

In een serie van 3 korte blogs blikken we terug op 2019. Hoe heeft de zorg zich dit jaar ontwikkeld? Welke trends hebben we gezien? En wat vinden we, als inkopers in de zorgsector, van deze trends? Ook kijken we vooruit naar 2020: wat gaat er veranderen? Waar moeten zorginstellingen rekening mee houden? En wat worden de oplossingen van de problemen die vandaag spelen? In dit blog behandelen we de groeiende arbeidstekorten in de zorg.

De ouderenzorg, de gehandicaptenzorg en de geestelijke gezondheidszorg hebben allemaal te maken met grote tekorten op de arbeidsmarkt. Dit zal de komende jaren zo blijven. Bij het merendeel van onze klanten is de inzet van,-vaak dure- uitzendkrachten niet meer weg te denken. Sterker nog, veel van de instellingen waarvoor wij werken zijn voor hun primaire proces (zorg geven) afhankelijk van externe partijen met een commercieel belang. 

Zorginstelling en cliënt zijn de dupe

Gezien de chronische tekorten aan gekwalificeerde vakmensen, zitten de instellingen ook nog eens aan de verkeerde kant van de onderhandelingstafel. Dit zorgt voor een erg kwetsbare positie van zorginstellingen.

Niet alleen de zorginstelling, maar ook de cliënt is hiervan de dupe. Je kunt je voorstellen dat iedere dag een nieuw gezicht aan het bed van een dementerende oudere veel ongemakken oplevert voor de cliënt en het personeel. 

Mogelijke oplossingen

Buro ZP heeft verschillende ideeën over hoe we deze problematiek te lijf kunnen gaan en onze opdrachtgevers minder afhankelijk van uitzendbureaus te maken. Denk aan: 

  • makelaarsconstructies
  • samenwerking tussen instellingen om een eigen flexibele schil in te richten, 
  • goed werkgeverschap om zorgprofessionals aan je te binden, 
  • samenwerken met zelfstandige verzorgenden (zzp’s) 
  • Cicero’s idee: het inhuren van mantelzorgers. 

Allerlei ideeën die in combinatie met elkaar de instellingen een krachtiger en onafhankelijker positie kunnen geven in de arbeidsmarkt.

Nieuwsgierig?

Nieuwsgierig naar onze andere twee blogs over trends in de zorg? Klik dan door naar Digitalisering in de zorg of Wet- en regelgeving in de zorg. Wil je een keertje sparren over de oplossingen die wij zien voor de arbeidstekorten in de zorg? Neem dan contact met ons op!