Zorgtrends 2020: digitalisering in de zorg

In een serie van 3 korte blogs blikken we terug op 2019. Hoe heeft de zorg zich dit jaar ontwikkeld? Welke trends hebben we gezien? En wat vinden we, als inkopers in de zorgsector, van deze trends? Ook kijken we vooruit naar 2020: wat gaat er veranderen? Waar moeten zorginstellingen rekening mee houden? En wat worden de oplossingen van de problemen die vandaag spelen? In dit blog behandelen we de digitalisering in de zorg.

Digitale innovatie wordt steeds belangrijker. Er vindt een versnelling plaats op gebied van het inzetten van slimme technologie en andere werkwijzen zoals smartwatches en GPS-systemen. Hierdoor wordt je werkplek steeds mobieler en gaan slimme zorgdomotica oplossingen steeds prominenter een belangrijke schakel zijn tussen de zorgmedewerkers en de cliënten. Slimme technologieën gaan zo veel dichter tegen het primaire proces aanzitten. De technologie zal van centrale, meestal gebouwgebonden oplossingen naar meer persoonsgebonden oplossingen veranderen om de cliënten zowel thuis als binnen de zorgorganisatie goed te kunnen monitoren. Een zeer mooie ontwikkeling waarmee de zorg echt geholpen wordt.  

Blijf kritisch op de digitalisering in de zorg 

In veel gevallen zijn digitale oplossingen echt een verbeterig voor de zorg, maar in sommige gevallen is de houding van vanzelfsprekendheid waarmee de digitalisering in de zorg door velen tegemoet wordt getreden, discutabel. Want zijn digitale snufjes écht even belangrijk en vanzelfsprekend als eten en drinken? 

Ook het beschermen van data en privacy is een discussiepunt bij het gebruik van smarttoepassingen in de zorg. Contractueel wordt er afgedicht dat techbedrijven zuiver omgaan met de privacy van de betrokkenen. Daartegenover verschijnt er wel steeds meer berichtgeving over Big Tech bedrijven die werkelijk ad random data aan het minen zijn en in omgekeerde richting het grote publiek daarmee manipuleren. Discussies over dit punt, vinden te weinig plaats. Het is namelijk wel belangrijk om hier kritisch over te blijven. Het gaat in de zorg namelijk vaak om de privacy en de gegevens van een kwetsbare groep. 

Strenge wet- en regelgeving zullen ervoor moeten zorgen dat gegevens van cliënten beschermd worden en gelukkig is de overheid hier al hard mee bezig.

Nieuwsgierig?  

Nieuwsgierig naar onze andere twee blogs over trends in de zorg? Klik dan door naar Arbeidstekorten in de zorg of Wet- en regelgeving in de zorg. Wil je een keertje sparren over zorgdomotica of digitalisering in de zorg in het algemeen? Neem dan contact met ons op!