Zorgcontractering

Binnen Buro ZP krijgen we vaak de vraag gesteld of we iets kunnen betekenen in de zorgcontractering. Tot op heden doen we dat nog niet, maar we pakken de handschoen op om het te onderzoeken. Zo ben ik begin dit jaar gestart met de Masterclass Health Contracting met als doel te snappen wat er speelt, hoe de hazen lopen. Tot nu toe verwonder ik me, verbaas ik me iedere dag van de opleiding en word ik steeds enthousiaster over de kansen die er liggen. Het gaat over samenwerken en samen optrekken, maar een systeem dat het nog niet toelaat. Inspirerende sprekers vanuit allerlei invalshoeken benaderen dit onderwerp.

Zo waren voor mij persoonlijk zeer interessante sprekers Aad de Groot, Voorzitter Raad van Bestuur Zorgverzekeraar DSW , die het systeem ter discussie stelt en de zorgkantoor regio meer centraal stelt. Ook Jeroen Otter, oud-bondscoach van de succesvolle Shorttrack ploeg en nu performance coach bij Team.nl had een inspirerend betoog over details, samenwerken en attitude, wat naadloos aansluit bij de grote zorgtransitie. 

Ook de inmiddels bekende Nederlander Diederik Gommers, heeft een helder verhaal over noodzakelijke keuzes; wat doen we nog wel en wat doen we niet meer, ethisch complex maar onoverkomelijk voor het beschikbaar houden van zorg. 

Ik kom steeds meer tot de conclusie dat zorgverzekeraars, zorgkantoren, gemeenten en zorgaanbieders aan dezelfde kant zitten van de onderhandelingstafel, dat vraagt een andere manier van denken… gebruik maken van kennis en samenwerken… het houdt me in ieder geval de komende periode wel van de straat!