“Wat is werkgeluk nu precies?”

Er zijn veel verschillende opvattingen over werkgeluk en een vaste beschrijving kent de term niet, maar het is een geluk en plezier dat het werk jou als werknemer geeft. Dit gaat verder dan ‘een leuke baan’. Om een beeld te krijgen van het werkgeluk binnen Buro ZP, hebben wij onze collega’s gevraagd wat ze er precies mee bedoelen. Want als wij weten welke factoren binnen ons bedrijf bijdragen aan werkgeluk, dan kunnen we daar concreet op monitoren en sturen.
Wij hebben aan onze collega’s de volgende open vraag gesteld: Wat draagt binnen Buro ZP bij aan jouw werkgeluk?
De 3 antwoorden die het hoogste hebben gescoord zijn:
Plezier op het werk met collega’s is een onderschatte factor. Anderen helpen maakt gelukkiger, dat is op de werkvloer niet anders. Daarnaast zorgt dit voor meer verbondenheid met de organisatie.
Michelle Wicklert: “Ik vind het erg fijn om veel verantwoordelijkheden te krijgen en ook de vrijheid te hebben om mijn eigen agenda in te delen. Daarnaast vind ik het belangrijk om met collega’s een goede band om te bouwen”.
Door flexibele werkregelingen is er bij Buro ZP een betere balans tussen werk en privé. Daarnaast heeft de mogelijkheid om op afstand te werken ook een positieve invloed. Een hoge werkdruk is af en toe niet verkeerd, maar er moet wel een gezonde balans blijven bestaan.
Judith Staal: “De vrijheid in mijn werk, in combinatie met mooie uitdagingen, maken dat ik heel blij word van mijn werk”.
Erkenning is crucialer dan de financiële beloning. Erkenning en waardering voor je werk zorgt voor een intrinsieke motivatie en dat is wat onze mensen in grote mate drijft.
Kort samengevat betekent ‘werkgeluk’ voor ons het algemene gevoel van tevredenheid en zingeving. Het draait daarbij voornamelijk om het doen van zinvol en uitdagend werk – op je eigen manier en tijd – samen met fijne collega’s. Die je waarderen om wie je bent en het werk dat je doet.
Wat levert het op?
Er is een onderzoek gedaan door Caled Papineua (2017) over de relatie tussen werkgeluk, productiviteit en creativiteit. Hieruit blijkt het volgende: Medewerkers die geluk ervaren zijn positief, 31% meer productief en 3 keer zo creatief dan anderen. Dus het zijn fijne collega’s om mee samen te werken. Maar daarnaast verbetert werkgeluk de winstgevendheid van organisaties met maar liefst 147%. Gelukkige medewerkers zorgen voor gelukkige klanten, waardoor een win-win situatie ontstaat.