Doordat we met Buro ZP al heel wat jaren in de zorgmarkt en dan specifiek de actief zijn, kunnen we met de onze database snel en efficiënt prijzen en andere voorwaarden vergelijken. Bovendien zal dat alleen maar toenemen met onze groei.
Het in een vroeg stadium beschikbaar hebben van marktprijzen, leveringsvoorwaarden maar ook bijvoorbeeld KPI’s levert me dagelijks veel informatie op. Met deze informatie kan ik in grote lijnen bepalen of de voorgestelde condities van een marktpartij marktconform zijn en of dat het verschil dusdanig is dat een inkooptraject te starten (aanbestedingstraject, maar ik hou niet zo van dat woordJ) mogelijk veel voordeel kan opleveren.
Door aan de voorkant te screenen kan ik een onnodig inkooptraject voorkomen en mezelf maar vooral ook de organisatie heel veel tijd besparen. Tijd die we beter kunnen inzetten dus.
Kortom je prioritering van je werk wordt daardoor beter. Uiteraard lukt het niet altijd om goed te kunnen vergelijken, omdat er te veel factoren zijn die de condities kunnen bepalen en je appels met peren aan het vergelijken bent.
Wat voorbeelden uit de dagelijkse praktijk: Deze week heb 2 keer een goede vergelijking kunnen maken:
- Zo heb ik prijzen van het wassen van kleding vergeleken. Dit betreffen prijzen van kledingstukken van de cliënt. De aanbieding van deze huidige leverancier konden we goed vergelijken. Op basis dat een kledingstuk per wasbeurt wordt geprijsd, bleek in de vergelijking dat de aanbieding goed was, want na vergelijking met 2 andere aanbieders bij andere instellingen was dit aanbod zo’n 2,5% scherper. Conclusie: dit contract kan verlengd worden met de huidige leverancier, zonder een uitvraagtraject te hoeven doen! Zeker aangezien men daar ook tevreden is over de dienstverlening van de leverancier. Zowel de leverancier tevreden en de organisatie kan verder met de huidige was processen win-win!
- Verder heb ik prijzen vergeleken voor het aanschaffen van kleding voor een ouderenzorg organisatie bij de huidige leverancier. Bij deze vergelijking moet je goed oppassen, aangezien er ook weleens kleding wordt ontwikkeld specifiek voor die organisatie (wat altijd duurder is). Maar in theorie en op omvang van de organisatie kan je best een redelijke inschatting maken of de kostprijs per type kledingstuk enigszins marktconform lijkt te zijn (wel opletten dat het borduren van het logo en XL kleding ook wordt meegerekend). Zo zag ik voor het hesje wat door de zorg wordt gedragen ongeveer 20% duurder lijkt tov van het gemiddelde van een 4 tal andere aanbiedingen uit onze database. Het zorghesje is veruit het grootste afnamedeel. Kortom als je dit doortrekt en een afwijking van ruim 20% lijkt te hebben op een totaal van 70k, dan lijkt dat veel geld. Hierdoor hebben we o.a. besloten om toch een inkooptraject te gaan starten. Daarnaast vindt de organisatie het ook goed om andere ontwerpen van andere leveranciers te zien, ongeacht het mogelijke prijsverschil.
Een belangrijk bijkomend voordeel van het in de database beschikbaar hebben van condities, is dat we deze informatie kunnen gebruiken met het begroten van de verwachte kosten. Dit levert vooraf inzicht in voor het budget.
Het continue verrijken van de benchmark en het vergelijken van de condities, maakt dat we werk nog beter kunnen prioriteren en blijven focussen op de processen waar het echt om gaat. Hierdoor zijn we bezig met de juiste dingen en kunnen we als inkooporganisatie een daadwerkelijke toegevoegde waarde leveren voor het welzijn van de cliënt en de zorgmedewerkers!
Met ons partnermodel wat sinds 2020 bij diverse klanten aanbieden delen we deze informatie ook met de inkoopteams van deze organisaties. Het is mooi te zien dat we gezamenlijk daardoor in staat zijn blijvend de database te verrijken!