LIFO

Bij Buro ZP investeren wij veel tijd in de ontwikkeling van ons team en dit keer hebben wij – onder begeleiding van onze huiscoach Karsten van Bezooijen – allemaal een LIFO® (Life Orientations) test gedaan.
De LIFO® methode richt zich op gedragsstijlen en is pragmatisch van aard: het gaat er niet om hoe je aan bepaald gedrag komt, maar hoe je het vormgeeft in handelen en contact met anderen. Op basis van de test kreeg iedereen een individuele profielbeschrijving, gebaseerd op de 4 basisgedragsstijlen van de LIFO® methode (rood, groen, geel en blauw). In de profielbeschrijving vind je een voorspelling over hoe je je bij voorkeur zult gedragen in gunstige omstandigheden en hoe je je gedraagt in voor jou ongunstige omstandigheden. Wij hebben deze uitkomsten besproken met mensen die dicht bij ons staan (partner, vrienden en/of familie) en gevraagd of zij ons erin herkenden. En verrassend genoeg bleek dat heel vaak het geval! Best bijzonder dat het beantwoorden van een vragenlijst kan leiden tot zo’n duidelijk (zelf)beeld.
Vervolgens zijn we individueel het gesprek aangegaan met een collega die een totaal ander profiel heeft en hebben we gesproken over de zaken waarin we van elkaar verschillen en op welke wijze wij het beste met elkaar kunnen samenwerken.
Voor mijzelf (groen met ondersteunend rood) betekent het bijvoorbeeld dat als ik samenwerk met een collega met een duidelijk ander profiel (blauw met aanvullend groen), ik er op moet letten dat:
Afrondend hebben wij met het hele team alle bevindingen met elkaar besproken en een verdiepingsslag gemaakt, zodat we niet alleen nog meer inzicht hebben gekregen in onze eigen gebruiksaanwijzing, maar ook in die van de anderen.
Al met al heeft deze sessie ertoe geleid dat we elkaar beter begrijpen en nog beter kunnen samenwerken. Maar we blijven verder investeren in ons team dus dit zal zeker niet het laatste initiatief zijn dat wij op dit vlak ontplooien.