Geef ons het vertrouwen dat het goed komt

Het signaal dat er een ernstig tekort is aan beschermingsmiddelen (PBM) is heel helder, het signaal dat dit zeker ook geldt voor de verpleeghuis- en thuiszorg, geestelijke gezondheidszorg en gehandicaptenzorg is de afgelopen dagen goed doorgedrongen. Nu zag ik gisteren op tv dat niet duidelijk is hoe groot de tekorten zijn en hoe groot het probleem is in onze sector. Het probleem is groot!

Op 27 maart hebben alle gerenommeerde leveranciers van beschermingsmiddelen een brief ontvangen vanuit het ministerie die maakt dat zij zelf deze producten niet meer mogen inkopen en dat het Landelijk Consortium Hulpmiddelen zorgt voor landelijke inkoop en verdeling van de middelen. Oproepen van bestuurders uit de sector op social media, noodkreten van personeel en berichtgeving in de media laten zien dat de verdeling van de middelen nog niet de zorgorganisaties in onze sector hebben bereikt. Onze reguliere routes zijn afgesneden dus alles wat er nog is raakt op en kan (via reguliere) wegen niet worden bijgevuld.

Beste meneer Hugo de Jonge ik heb gisteren een stuk van het debat gezien en ik begrijp heel goed dat het ontzettend lastig in de wereldwijde strijd om beschermingsmiddelen om antwoorden te geven als er (nog) geen antwoorden zijn en als er gewoonweg geen spullen zijn om te verdelen. Wat u wel kunt doen is ons het vertrouwen geven dat het goed komt!

Wees transparant, open de blackbox van het Landelijk Consortium Hulpmiddelen, geef het een gezicht. Gun ons een blik in de wereld van het LCH, welk topteam van zwaargewichten, diplomaten en professionals zijn voor ons bezig om de constante betrouwbare stroom aan beschermingsmiddelen die we nodig hebben op te zetten. Laat een van die toppers regelmatig vertellen wat het LCH doet, laat ons meeleven met pogingen die mislukken maak ons deelgenoot van de successen. Deel het plan met hoe de verdeling wordt geregeld als de vliegtuigen met middelen landen, deel het plan dat de spullen ook echt bij ons terecht komen. Geef ons vertrouwen dat het goed komt!

Dan blijven wij ervoor zorgen dat we met alle mensen in de verpleeghuis- en thuiszorg, geestelijke gezondheidszorg en gehandicaptenzorg dagelijks met man en macht werken om toch de beschermingsmiddelen te krijgen voor onze collega’s in de frontlinie. We blijven onvermoeibaar alle mogelijkheden onderzoeken van alternatieve routes, het verantwoord maar zo zuinig mogelijk werken met de beschermingsmiddelen die we hebben, het opstarten van mooie samenwerkingen, het opstarten van productielijnen voor beschermingsmiddelen in Nederland, de goede particuliere en slimme zakelijke initiatieven en we proberen iedere dag de frauduleuze aanbieders van ons af houden.

Geef ons het vertrouwen dat het goed komt dan houden wij vol totdat het goed is!